Dansk Vegetarisk Forening

Dansk Vegetarisk Forening er en forening i Danmark for vegetarer og veganere. De arbejder for at udbrede vegetarisk levevis samt oplyse om fordelene ved at skære ned på animalske produkter – såvel for dyr og mennesker som af hensyn til global bæredygtighed. Den vegetariske og veganske sag er grundlæggende den samme, fordi begge sager går ud på at udbrede plantebaseret føde og bringe forbruget af animalske produkter ned. Dansk Vegetarisk Forening gør et stort stykke arbejde for veganere i Danmark og det kan du blive klogere på her.

Dansk Vegetarisk Forening er en forening for veganere, vegetarer og alle andre, der støtter plantebaseret levevis. De er hele Danmarks forening med lokalafdelinger og aktiviteter over hele landet. Dertil er de også en non-profit organisation, der primært er baseret på frivillig arbejdskraft. For dem er det vigtige ikke, hvem du er – om du er veganer, vegetar, flexitar e.l. – men hvad du gør. DVF (som de forkortes) tror på, at hvert eneste plantebaserede måltid gør en forskel og tror på, at konstruktiv kommunikation i form af inspiration og oplysning er vejen frem.

DVF blev stiftet helt tilbage i 1800-tallet nemlig i 1896 den 11. december og deres forening har længe været hjemsted for veganere før ord som veganer og vegansk blev opfundet ligesom DVF var hjemsted for råkostspisere længe før raw food blev et moderne koncept.

Det gør DVF specifikt for veganere

Generelt indbefatter deres arbejde følgende:

 • Mærkningsordning for veganske og vegetariske fødevarer
 • Workshops for tusindvis af skoleelever
 • Udgivelse af fagligt gennemarbejdede pjecer med oplysning og opskrifter
 • Opdatering af myndigheders og lægers syn på vegansk mad
 • Samarbejde med virksomheder og supermarkeder om udvidelse af deres sortiment
 • Sikring af vegetarers og veganeres rettigheder i offentlige institutioner
 • Påvirkning af samfundsdebatten med debatindlæg og input til artikler
 • Aktiviteter for medlemmer og aktiviteter, der skaber synlighed om den grønne sag.

Mærkningsordning for veganske produkter
Deres mærkningsordning anvendes nu af blandt andet Urtekram, Naturli’, Aldi, Hanegal, Katjes, Soy4You og mange flere, mens den breder sig hastigt. Dermed forventer de, at der ikke vil gå lang tid før mærket vil blive uomgængeligt for alle fødevareproducenter, der ønsker at signalere, at deres produkter er egnede for veganere. Det vil fremover gøre det meget lettere at vælge og finde veganske produkter. Billedet ovenover er deres mærkning til veganske produkter.

Påvirkning af myndigheders og lægers syn på vegansk mad
De arbejder på at få myndighederne og lægerne til at ændre deres syn på vegansk mad, herunder også vegansk mad til spædbørn og i daginstitutioner, og fremover agere konstruktivt og vejledende frem for bare at være imod. De stod fast overfor myndighederne, som ikke ville anerkende vegansk ernæring til babyer, og de endte med selv at trykke en pjece, der vejleder om dette.

Arbejder for at sikre veganeres rettigheder
De arbejder på at sikre borgernes ret til at leve vegansk. DVF har især fokus på offentlige institutioner såsom børnehaver, skoler, hospitaler og plejehjem, hvor borgernes ønsker alt for ofte ikke respekteres.

Vagthund overfor forkerte påstande
DVF har helt konkret fået DR’s Aftenshowet til at bringe en rettelse vedrørende veganske mødres amning i juli 2016, da de uden belæg påstod noget forkert. I april 2017 kom Pia Kjærsgaard med en række udokumenterede påstande om vegansk ernæring og DVF fik bragt modsvar både i Jyllands-Posten og Berlingske plus, at de forsvarede vegansk ernæring i et efterfølgende interview i Radio24syv. De vil altid holde øje med den slags og sikre, at myter bliver aflivet og fejl rettet.

Alle deres arrangementer er 100% veganske
DVF arrangerer nytårsfrokoster, sommerfester og julefrokoster. De fejrer mærkedage som f.eks. International Veganerdag. Derudover deltager de på messer og torvedage ligesom de arrangerer smagedage i f.eks. SuperBrugsen.

Mere om Dansk Vegetarisk Forening

 • Find deres hjemmeside her.
 • Find deres Facebook-side her.
 • Følg dem på Instagram her.
 • Følg dem på Youtube her.