Jeres historier: Josefine Kristensen: “Det er desuden også ret billigt at leve som veganer”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Her på Veganerforlivet.dk bringer vi jævnligt historier om jer skønne brugere, hvor vi stiller skarpt på jeres historie og lidt mere om hvorfor i er blevet veganere og så videre. I denne omgang har vi taget en snak med Josefine Kristensen. Læs interviewet med hende herunder.

Fortæl lidt om dig selv først?
Mit navn er Josefine og jeg er en pige på 19 år der til dagligt arbejder som pandekagebager.

Hvorfor er du blevet veganer?
Jeg har altid haft en stor sans for retfærdighed og et rigtig stort hjerte for dyr, så det var faktisk etiske årsager og de dårlige vilkår for dyrene der motiverede mig til at blive veganer. Den måde dyrene bliver behandlet på, og det faktum at man fratager dem deres liv, er ikke noget jeg har lyst til at støtte op om, da jeg mener, at alle levende væsner har ret til livet og til friheden. Men efterhånden som jeg har lært mere omkring veganisme, har jeg også fundet ud af, at veganisme også er mere skånsomt for bl.a. sundhed og miljø, hvilket jeg synes er rigtig positivt.

Hvor lang tid har du været veganer?
Jeg har været veganer siden oktober 2018, og før det var jeg vegetar i ca. 4 år.

Hvad synes du om at være veganer?
Det er oftest helt fantastisk, ellers ville jeg jo ikke være det.;) Jeg spiser automatisk meget sundere og mere simpelt, hvilket er to ting jeg vægter højt. Det er desuden også ret billigt at leve som veganer så længe man har nogle basale fødevarer som linser, bønner, kikærter og ris. Det er også rigtig dejligt at vide, at den måde jeg lever på ikke har haft en negativ indvirkning på bl.a. dyrene, for på den måde er jeg generelt et meget gladere individ.

Josefines venner og familie har det helt fint med, at hun er blevet veganer, men hendes bedsteforældre har lidt sværere ved det.

Hvad er det bedste ved at være veganer?
Jeg synes det bedste ved at være veganer er, at vide, at jeg ikke på samme måde som før bidrager til et værre klima og dårlig dyrevelfærd. Men det er også meget lækkert at udforske det veganske køkken. Jeg elsker selv at lave mad, og der er altid noget nyt man kan afprøve.

Og hvad er så det dårligste ved at være veganer?
Jeg vil ikke som sådan sige, at der er noget dårligt ved at være veganer, men der er helt klart nogle udfordringer man må tage stilling til og finde en løsning på. Det kan for det første være en jungle af finde rundt i alle de e-numre der findes. Men heldigvis findes der nogle gode apps og en masse søde veganere der gerne hjælper en på rette vej. En anden udfordring jeg er stødt på et par gange, er når andre mennesker ikke mener, at jeg skal være veganer. Det kan godt være svært altid at skulle forsvare sine valg, når den man taler med, ikke forstår ens synspunkt.

Hvordan blev du veganer?
Jeg har længe haft lyst til at blive veganer, men jeg synes, at det første skridt var det sværeste at tage. Også selvom jeg var vegetar forinden. På en rejse til Budapest var jeg dog heldig at møde en gruppe ungarske aktivister, som inspirerede mig rigtig meget gennem en lang samtale omkring veganisme og alle de positive ting det indebærer.

Helt seriøst – havde du nogensinde forestillet dig at blive veganer?
Vi har altid spist kød og mælkeprodukter hjemme hos os, men en stor del af vores kost har været plantebaseret. Så nej, dengang havde jeg ikke forestillet mig at jeg ville blive veganer, men jeg havde heller ikke rigtig tænkt nærmere over det, før for ca. 5 år siden da jeg blev vegetar.

Hvordan har din omgangskreds taget det, at du er blevet veganer?
Mine venner synes egentlig, at det er helt fint, og det samme med min familie, selvom vi både har bihuse og høns i haven. De ældre i min familie – altså mine bedsteforældre – har det nogle gange lidt svært ved, at jeg er blevet veganer, fordi de er meget traditionsbundne og ikke rigtigt kan se meningen i det. Men så længe de får lidt hjælp på vejen, så er det faktisk ikke et problem. Hvis jeg har en form for skavank hører jeg også ofte den klassiske “det er fordi du ikke får nok protein”, oftest ment som en joke. Men det er også vigtigt ikke altid at tage sig selv for seriøst og at have en smule selvironi. Så længe man stadig siger det med respekt for hinanden, så ser jeg ikke noget problem i det.

Tager din omgangskreds hensyn til du kun spiser plantebaseret når du besøger dem?
Ja, de fleste er faktisk meget betænksomme når jeg kommer på besøg. Men jeg tilbyder også altid selv at tage mad med – for det er et valg jeg har taget – så derfor må jeg også tage ansvar for det.

Hvad med når du er på farten, hvordan får du det til at hænge sammen med mad?
Oftest smører jeg selv en madpakke, som jeg kan tage med mig, fordi det både er nemt og billigt. Ellers er jeg stor fan af snackgulerødder med hummus eller frugt som snacks, som man kan finde i de fleste supermarkeder. Der findes også mange restauranter og caféer hvor man sagtens kan købe lækkert vegansk mad.

Kender du flere der er veganere eller på vej til at blive det?
Jeg kender én der er vegetar, men næsten veganer. Ellers kender jeg faktisk ikke andre.

Hvad gør du for at udbrede den veganske sag?
Jeg kan godt lide at udbrede den veganske sag gennem små gerninger. Det kunne f.eks. være at bage en vegansk kage til en gruppe venner eller at lave andet vegansk mad, for at vise, at man godt kan spise andet end salat og gulerødder. Desuden er det for mig også super vigtig at være åben og tålmodig når andre folk spørger nysgerrigt ind til veganisme. Jeg mener nemlig ikke, at vi skal presse den veganske sag ned over hovedet på nogle, da det kan skræmme mange ikke-veganere væk, men vi kan på mange måder inspirere andre til at tage skridtet mod en bedre verden.

Hvad laver du til daglig?
Til daglig arbejder jeg lige nu som pandekagebager og i min fritid elsker jeg at dyrke motion, at lave mad og at rejse.

Hvad er din livret?
Det er altså et svært spørgsmål, og jeg tror ikke kun, at jeg kan vælge én livret. Men lige for tiden er jeg meget glad for pasta med linsesovs, sushi, friske forårsruller og indisk dahl. Og til at tilfredsstille min til tider søde tand, bager jeg gerne lavendel-småkager eller laver æblegrød. Det er altså bare mums!

Hvorfor skal andre blive veganere?
Jeg synes, at det er vigtigt, at man selv reflekterer over de tilvalg man tager i livet, for på den måde opnår man en langt større motivation for at holde fast i dem. Men selvfølgelig er det også en god idé at søge inspiration. De ting jeg synes er væsentlige at undersøge nærmere, hvis man gerne vil blive veganer, er bl.a. dyrenes vilkår, miljøet og ens sundhed. Man kan også spørge sig selv hvilke kerneværdier man har, og hvilket præg man vil sætte på fremtiden.

Når Josefine er på farten smører hun ofte en madpakke, fordi det både er nemt og billigt. Hun er også stor fan af snackgulerødder med hummus eller frugt som snacks.

Har du nogen du ser op til inden for den veganske verden? Hvem inspirerer dig mest?
Der er faktisk en del veganere jeg ser op til, og de fleste af dem er på de sociale medier. For at nævne nogle specifikke navne, så synes jeg at Earthling Ed er fantastisk til at udbrede de tanker der ligger bag veganisme på en rolig og respektfuld måde. Der også youtuberen Ellen Fisher som lever på Hawaii, har tre børn og lever fuldt vegansk. Hun laver desuden også rigtig lækkert mad.

Tak fordi du var med. Hvad synes du om at blive interviewet af Veganer for livet?
Det har været en meget fin oplevelse. Tak fordi i arbejder for en bedre fremtid!

Hvis man vil lære mere om dig eller følge dig, hvor kan man så gøre det? Tænker sociale medier og så videre.
Jeg er faktisk ikke så aktiv på de sociale medier, men jeg har lige fået en profil på Instagram hvor mit brugernavn er @kristensejosefine.

Skal vi også fortælle din historie? Det vil vi hellere end gerne. Kontakt os nu på e-mail kontakt@veganerforlivet.dk eller ring til os på 29 37 00 60 og hør mere. Du kan også læse mere om det her.

Share.

About Author

Rune Stentoft Arlbjørn (22) er grundlægger af Veganerforlivet.dk. Rune er selv veganer og interesserer sig meget for denne sag, hvorfor han startede siden. Interessen for veganisme begyndte allerede i efteråret 2017, da hans fodboldrådgiver anbefalde ham at spise mere plantebaseret, fordi man præsterer bedre på en plantebaseret kost. En måned efter ca. så han Forks Over Knives på Netflix og besluttede sig for at blive veganer. Han elsker at skrive budskaber om veganisme via Veganerforlivet.dk. Gennem de seneste år har Rune samlet stor faglig viden om det at være veganer og om det at leve plantebaseret. Han forsker og studerer veganisme til dagligt ligesom han ofte rådfører sig med flere eksperter inden for området. Du kan følge Rune på Instagram på @runestentoftarlbjoern.

Leave A Reply