Leddegigt kan stamme fra tarmen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

(Tryk på den fede skrift for at læse referencerne)

Leddegigt og kost
Jeg har tidligere skrevet om leddegigt (reumatoid artrit). Det er en autoimmun sygdom, hvor immunforsvaret tager fejl af kroppens eget væv og går til angreb på leddene i kroppen. Ved at sænke betændelse i kroppen, kan personer med leddegigt opleve forbedringer. Som jeg tidligere har skrevet om, så kan det hjælpe at spise flere kaliumrige plantefødevarer. Samtidig kan det også være en fordel at få ingefær og gurkemeje hver dag i enten frisk- eller pilleform. Dette kan dæmpe betændelsen i kroppen og mindske smerter, hævede og stive led. Men hvilke fødevarer kan egentlig skabe betændelse i kroppen?

En undersøgelse af kostformer og betændelse fandt, at kronisk betændelse i kroppen oftere ses hos folk, der spiser flere animalske fødevarer som kød og æg. Når man ser på forskellige nationers antal af folk med leddegigt, så er det også højere i lande, hvor man spiser mere kød. Selvom der kan være genetik involveret i sygdommens udvikling, så ser det ud til, at kosten spiller en væsentlig rolle. Genetikken kan ikke forklare alle tilfælde af leddegigt.

Arachidonsyre og plantebaseret kost
Måske er det fordi kød og æg indeholder meget af omega-6 fedtsyren arachidonsyrer, som kan være med til at skabe betændelse i kroppen? En gruppe forskere forsøgte at teste dette hos personer med leddegigt. De bad forsøgpersonerne om at spise semi-vegetarisk og undgå kød og æg i 3 måneder. De blev instrueret i kun at spise kød 240 gram kød om ugen. I løbet af de 3 måneder på en semi-vegetarisk kost oplevede de mindre hævelse i deres led og mindre ømhed, hvilket hang sammen med mindre betændelse i kroppen.

Disse forskere er langt fra de eneste, der har forsøgt at behandle leddegigt med en vegetarisk kost. Fire kliniske studier har testet effekten af at få personer med leddegigt til at faste i en uges tid og efterfølgende spise enten vegansk eller vegetarisk. Det er ikke dumt, da det ser ud til at være den bedste behandling, vi har. Det mest anerkendte studie tog 53 patienter med leddegigt og delte dem op i to grupper. Den ene gruppe på 26 skulle faste i 7-10 dage og derefter spise vegansk i 3,5 måneder efterfulgt af 9 måneder på en vegetarisk kost, hvor de måtte indlemme mejeriprodukter. Den anden gruppe fulgte den vanlige behandling. Mærkede den plantebaserede gruppe en forbedring? Meget. Deres betændelse i kroppen faldt. De fik færre smerter, mindre hævede led, mindre morgenstivhed, mindre ømhed og bedre grebsstyrke på en plantebaseret kost. Senere har flere forskere testet en fedtfattig og kulhydratrig vegansk kost og fundet tilsvarende forbedringer.

Ved at bytte animalske produkter ud med plantebaserede fødevarer kan man få opleve en forbedring af sine symptomer. Forklaringen ligger måske ikke udelukkende i, at man spiser mindre arachidonsyre. Der kan være mange årsager til, at en plantebaseret kost virker imod generne fra leddegigt. En anden forklaring skal måske findes hos kvinder, da de har 3 til 4 gange så stor risiko for at udvikle leddegigt. Leddegigt skyldes, at immunforsvaret forveksler en bakterie eller andet fremmedlegeme med kroppens eget væv. I stedet for udelukkende at angribe bakterierne eller fremmedlegemet, så angriber immunforsvaret også på de dele af kroppen, der ligner fjenden. Kvinder har oftere blærebetændelse end mænd, så måske forveksler immunforsvaret kroppens led med en bakterie fra blæren? Der ser ud til at være hold i teorien.

Leddegigt og bakterien Proteus Mirabilis
Bakterien Proteus Mirabilis findes hyppigere i blæren hos kvinder, der har leddegigt end kvinder uden sygdommen. Denne bakterie har et protein på sin overflade, som minder om et protein i leddene hos nogen mennesker med leddegigt. I en undersøgelse af patienter med leddegigt fra 16 forskellige lande, har man fundet denne bakterie i blæren. Samtidig viser kliniske studier, at immunforsvaret hos kvinder med leddegigt ser ud til at danne antistoffer imod Proteus Mirabilis. Det viser de første tegn på, at denne bakterie kan medvirke til generne hos kvinder med leddegigt. Deres immunforsvar danner antistoffer imod bakterien, men deres led bliver fanget i kampen mod bakterien og dette kan medføre betændelsesreaktioner i leddene.

Men hvor kommer denne bakterie oprindeligt fra? Den kommer fra tarmen, hvilket kan forklare, hvorfor kvinder har en øget risiko. Proteus Mirabilis vandre fra tarmen og over i blæren. Hos kvinder er denne vandring kortere, da deres urinrør ikke er lige så langt som mænds. Plantebaseret kost virker måske effektivt hos nogen patienter med leddegigt, fordi de får en sundere tarmflora med lavere niveauer af Proteus Mirabilis. Samtidig udvikler immunforsvaret færre antistoffer mod bakterien på en plantebaseret kost, hvilket kan forklare de forbedrede symptomer.

Generelt set har vegetarer og veganere en sundere tarmflora end personer, der spiser kød og andre animalske fødevarer. Sunde tarmbakterier har brug for fibre for at overleve, hvilket kan forklare denne forskel. I forhold til leddegigt kan denne forskning forklare, hvorfor en mere plantebaseret kost kan være en effektiv behandling for personer med leddegigt. En sundere tarmflora, lavere betændelse i kroppen og et bedre immunforsvar, der ikke forveksler egne led med bakterien Proteus Mirabilis.

Denne artikel er en videnskabelig artikel skrevet af gæste-skribent Stig Ladefoged, der driver virksomheden Den Plantebaserede Sygeplejerske. Stig er selv uddanet sygeplejerske.

Share.

About Author

Stig Ladefoged er uddannet sygeplejerske og certificeret i plantebaseret kost. Han driver til daglig virksomheden Den Plantebaserede Sygeplejerske, hvor han hjælper folk med at leve af en plantebaseret kost. Stig holder også foredrag og skriver jævnligt for Veganerforlivet.dk. Følg Stig på instagram nu på @plantebaseret_sygepleje.

Leave A Reply