Pressemeddelelse fra Vegan Change: Mælk hører fortiden til – Fremtiden er vegansk.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vegan Change afholder fire protester landet over rettet mod markedsføringsstuntet Økodag, som leder velmenende forbrugere og deres børn bag lyset. Alle fire protester finder sted i den kommende weekend på søndag den 14. april. Læs her deres pressemeddelelse i forbindelse med protesterne.

Indsendt og skrevet af Vegan Change. Redigeret og udgivet af Veganer for livet.

HVORFOR GÅR VEGAN CHANGE TIL PROTEST MOD ØKODAG?
Mælk er hverken bæredygtigt, dyrevenligt eller nødvendigt at indtage. Det er ikke et spørgsmål om holdning eller tro. Det er faktum, at mælk er en klimabelastende fødevare, som vi mennesker slet ikke har brug for at indtage. At vælge dyrevenligt hænger ikke sammen med at drikke mælk fra en ko. Økodag har til formål at bilde danskerne ind, at alt er i sin skønneste orden, hvis man vælger økologisk ”Mælk er for livet”. Vegan Change er til stede for at bidrage til et mere sandfærdigt billede af mælkeindustrien, og foreslå at man vælger vegansk. Veganisme er en logisk livsstil, hvorpå man ikke bidrager til udnyttelsen og slagtning af dyr, hvilket i høj grad må siges at være i en dyrevens interesse. Ved at vælge vegansk mindsker man sit personlige klimaaftryk markant, og kan forbedre sin personlige sundhed samt undgå en masse livsstilssygdomme tilknyttet indtag af animalske ”produkter”.

HVEM DISNEYFICERER?
Veganere får skudt i skoene at vores forhold, til dyrene i landbruget ikke er nuanceret eller direkte mangelfuldt. Der menes at vi Disneyficerer dyrene. Årsagen til at mange vælger at leve vegansk, er at man har sat sig ind i den praksis der foregår i landbruget. Derved er det på velovervejede og oplyste grundlag, at folk træffer denne beslutning. Det er dermed et valg, som er tilknyttet fakta og empati for dyrene, og ikke baseret på manglende viden som ofte påstås. Vegan Change mener at netop Økodag er én stor Disneyficering af dyrene i landbruget. På denne dag ser man køerne, hvor de er allermest lykkelige. Dette billede forplanter sig i børn og voksnes nethinder som et hverdagsbillede. Man ser ikke når køerne tvangsinsemineres, når kalv og mor bliver adskilt efter 24 timer, når tyrekalve skydes, eller når de nedslidte malkekøer sendes til slagtning og får en boltpistol for panden og en kniv for struben. Mælk hører fortiden til – Fremtiden er vegansk.

VEGAN CHANGE TAGER OVER HVOR GO VEGAN SLAP
I år står aktivistgruppen Vegan Change for den årlige protest mod Økodag, da foreningen Go Vegan, som startede traditionen tilbage i 2015, ikke længere eksisterer. Vegan Change har samme fredelige tilgang som Go Vegan, og vi glæder os til at tale dyrenes og klimaets sag landet over på søndag.

INFO OG KONTAKT

Hvor går vi til protest?
Nørengen, Nordjylland.
Facebookevent: https://www.facebook.com/events/296657367912208/

Hjortsminde, ved Silkeborg.
Facebookevent: https://www.facebook.com/events/1189644587874028/

Krogsagergård, ved Randers.
Facebookevent: https://www.facebook.com/events/2300971613271080/

Kirke Hyllinge, ved Roskilde.
Facebookevent: https://www.facebook.com/events/2070297919686242/

Yderligere info om Vegan Change
Vegan Change ́s Facebookside: https://www.facebook.com/VeganChange/

Vegan Change i Go ́ Morgen Danmark: https://www.facebook.com/VeganChange/videos/1432544940220302/

Vegan Change ́s aktivisme kalender: https://www.facebook.com/pg/VeganChange/events/?ref=page_internal

Share.

About Author

Rune Stentoft Arlbjørn (22) er grundlægger af Veganerforlivet.dk. Rune er selv veganer og interesserer sig meget for denne sag, hvorfor han startede siden. Interessen for veganisme begyndte allerede i efteråret 2017, da hans fodboldrådgiver anbefalde ham at spise mere plantebaseret, fordi man præsterer bedre på en plantebaseret kost. En måned efter ca. så han Forks Over Knives på Netflix og besluttede sig for at blive veganer. Han elsker at skrive budskaber om veganisme via Veganerforlivet.dk. Gennem de seneste år har Rune samlet stor faglig viden om det at være veganer og om det at leve plantebaseret. Han forsker og studerer veganisme til dagligt ligesom han ofte rådfører sig med flere eksperter inden for området. Du kan følge Rune på Instagram på @runestentoftarlbjoern.

4 kommentarer

 1. Hans Ole Hansen on

  I kan vælge at spise som I gør, men jeg vil Altid selv vælge at spise en varieret kost, der også indeholder kød, fisk, æg og mælk.
  Det samme vil de fleste mennesker på jorden gøre, uanset Jeres holdning, som I har ret til at have for Jer selv.
  Det er vist kun i den vestlige verden, vi har det luksus-problem med vagenere og vegetarer.
  Den største del af verdenens befolkning spiser det med protein de kan få fat i, og vil Altid gøre det.
  Uanset om I bryder Jer om det eller ej.

  • Hej Hans Ole og tak for din kommentar.

   Jeg var selv stor kødspiser og mælkedrikker indtil september/oktober 2017, hvor jeg så dokumentaren Forks Over Knives på Netflix.

   Det er rigtig godt du spiser en varieret kost – der er bare ikke noget behov for at den også skal indeholde kød, fisk, æg og mælk – fordi det er stærkt sundhedsskadeligt. Alt det du får fra disse fødevarer kan også meget nemt fås gennem planter – og i rigelige mængder.

   De sundeste mennesker på jorden er blandt andet syvendagsadventiserne fra Californien der lever vegansk.

   Veganere har også det laveste BMI i gennemsnit, hvor dyrespisere har det højeste. Veganere er mindre syge end folk der spiser kød også. Derudover tvivler jeg stærkt på hvor meget hold i virkeligheden dine andre postulater har, fordi det er faktisk slet ikke sandt. Men tak for din kommentar – den sætter vi stor pris på.

   Jeg henviser dig gerne til klinisk diætisk Maria Felding, som er ekspert på området. Læs også gerne hendes bog “Den Plantebaserede kost” som er skrevet i samarbejde med læge Tobias Schmidt Hansen. Den vil jeg gerne købe og sende til dig.

   Her får du ren besked om hvad en optimal kost er og hvordan kost hænger sammen med sygdom om sundhed. En kost baseret på dyr viser sig at gøre folk syge. En varieret kost baseret på rene og hele planter viser sig at gøre folk raske.

   Skriv altid igen hvis du har flere spørgsmål. Det elsker vi. Og hvis du har brug for hjælp til at blive veganer og plantespiser, så hjælper vi dig hellere end gerne med det.

   De bedste hilsner

   Rune Stentoft Arlbjørn,
   Grundlægger og ejer af Veganerforlivet.dk

   🙂

 2. Jacob Stauning on

  fint med jeres holdning…..
  hvad med den kalv, kid, lam osv der bliver taget af de dyr der bliver slagtet af både ulv, jerv, tiger, løve osv. er det så også forkert????? lad nu værd med at menneskeliggøre ko gris osv.

  • Nej, det ikke forkert. Godt spørgsmål. Det er helt normalt og er en del af naturens gang. Det menneskene gør er på ingen måder naturligt. De kalve, kid, lam osv., der bliver slagtet af både ulv, jerv, tiger, løve osv. gør det fordi det er deres føde og gør det for ren og skær overlevelse.

   Mennesker har ikke noget naturligt behov for at spise mad fra dyr – og med den industrialisering der er i dag, er det nok kun mest for profitens skyld. Så nej – det er ikke forkert når det sker naturligt fra naturens side – i naturen. Og nej, det er ikke at menneskeliggøre ko gris ovs. Det er at vise kærlighed for andre levende væsener. Prøv og tænk at de også har muligheden for at være i live. Det er smukt.

   Tænk lige over hvordan vores krop rent faktisk er designet. Har vi tænder og kløer som en løve? Nej, det har vi ikke. Fanger vi byttedyr og spiser det som en løver? Altså hvor vi jagter det rundt på savanen, nedlægger det ved at sætte vores skarpe kløer i det, kvæler det med strubebid og derefter spiser kødet råt direkte fra dyret? Nej, det gør vi ikke. I stedet går vi ned i den menneskeskabte “farlige savanne” kaldet supermarked og køber stærkt forarbejdet- og sygdomsfremkaldende kød.

   Vores kroppe er derimod perfekt designet til at spise mad der kommer fra moder jord. Planter. Vores hånd er perfekt designet til fx at plukke æbler og andre frugter. Vores tænder er perfekt designet til at knuse nødder med kindtænderne og så videre. Dertil er vores tarmsystem perfekt designet til at omsætte føde fra planter. Hos mennesker er det meget langt, hvor planter bare stryger lige igennemm. Nok på grund af dets fiberindhold. Hos en løv (kødæder) er tarmsystemet meget kort, fordi her skal kødet hurtigt bare igennem. Når mennesker spiser kød tager det meget længere tid at komme igennem tarmen – især fordi der ikke er noget sundhedsfremmende fiber i, hvilket der i øvrigt ikke er i nogle produkter fra dyr, men er i alle planter – og når mennesker spiser planter kommer det meget hurtigere og mere naturligt igennem.

   Lad mig lige spørge dig også hvad angår mælk. Har du øre som en ko og siger du muuu? Har du sorte og hvide pletter på huden? Med andre ord: ligner du en ko? Nej, det gør du nok ikke. Kan du nævne andre arter der drikker mælk fra en anden art? Har du nogensinde set en løveunge drikke mælk fra en elefant-mor?

   Hvis du drikker mælk fra en ko, drikker du så også mælk fra hunde og katte? Mennesker er den eneste art der drikker mælk fra en anden art. PLus 75% af jordens befolkning kan slet ikke tåle mælk. Hvorfor stopper alle andre dyr med at drikke mælk når de ikke længere er unger? Hvorfor stoppe babyer med at drikke mælk fra mors patter, når de blive større børn? Det er fordi mælk er væksthormoner der skal fremme unger og børns udvikling hurtigt, så kan vokse sig store og stærke og klare sig selv, så de selv kan flygte fra løven på savannen eller tigeren i skoven hurtigt efter de er født.

   Hvilke andre dyr fortsætter med at drikke mælk fra mors patter efter de er blevet store??? Ingen! Eller jo mennesker – og det er sgu noget opreklameret pis. Og det kommer fra en person der normalt drak en liter mælk om dagen – indtil jeg blev klogere – og så dokumtentaren Forks Over Knives på Netflix.

   De bedste hilsner

   Rune Stentoft Arlbjørn
   Grundlægger og ejer af Veganerforlivet.dk.

Leave A Reply