Sænk blodtrykket med bladgrønt og rødbede

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Denne artikel er skrevet af gæste-skribent Stig Ladefoged, der driver virksomheden Den Plantebaserede Sygeplejerske. Stig er selv uddanet sygeplejerske.

(Klik på den fede skrift for referencer)

Forhøjet blodtryk bliver kaldt den stille dræber. Du mærker måske ikke, at dit hjerte er på overarbejde før det er for sent. Forhøjet blodtryk øger din risiko for blodpropper og tidlig død. Det indtager anden pladsen efter kost blandt risikofaktorer, som er årsag til, at man mister sunde leveår, hvor man er rask og livsduelig.

Heldigvis kan dit næste måltid være med til at sænke dit blodtryk, hvis det skulle være forhøjet. Kosten og livsstil ser ud til at trumfe gener. Det ved man fra observationer af folk med forskellige kostformer. Andelen af folk med forhøjet blodtryk ser ud til at være højest blandt folk, som spiser animalske produkter. Hvorimod veganere er den befolkningsgruppe, der er mindst ramt af forhøjet blodtryk. Andre studier har sammenlignet Syvendedags Adventister fra Amerika, der holder sig fra alkohol og rygning samt dyrker daglig motion. Det fascinerende ved disse undersøgelser er, at de lever generelt et sundt liv, men deres kostformer adskiller sig. Derved kan man udelukke, at andre livsstilsfaktorer spiller ind i forsøgets resultater. Syvendedags Adventisterne har vidt forskellige kostformer. Det spænder fra altspisende og vegetarer til laktovegetarer og veganere.

Hvem havde den største beskyttelse mod forhøjet blodtryk blandt denne sunde befolkningsgruppe?

Veganerne. De havde hele 75 procents beskyttelse mod at udvikle forhøjet blodtryk sammenlignet med de altspisende. Samtidig ved vi nu, at 4 uger på en plantebaseret kost kan reducere blodtrykket med op mod 16 mmHg i hjertets arbejdstryk. Det var ét af resultaterne fra et forsøg med 31 deltagere. Et blodtryksfald fra 146 mmHg til 130 mmHg, samtidig med, at de var i stand til at reducere deres medicin mod forhøjet blodtryk. Foruden dette faldt deres kolesteroltal, de tabte sig næsten 7 kilo i gennemsnit, oplevede et fald i betændelse i kroppen og de fik en bedre insulinfølsomhed, hvilket gav et lavere blodsukker.

Der kan være mange faktorer, som spiller ind i forhold til en plantebaseret kosts blodtrykssænkende effekt. Det kan være mindre mættet fedt, kolesterol og transfedtsyrer, som påvirker kredsløbet negativt. Eller det kan være et øget indtag af rødbede og bladgrønne grøntsager?

Spis rødbeder og bladgrønt hver dag

Rødbede og bladgrønne grøntsager ser ud til at kunne forbedre ens kredsløb på få timer. Lad os dykke ned i de forskellige studier!

Når sportsudøvende mænd og kvinder spiser 200 gram bagt rødbede inden en løbetur på 5 kilometer, kan de forbedre deres tid og hastighed med 5 procent. Samtidig følte de sig mindre udmattede sammenlignet med en løbetur efter indtag af tranebærkompot, der fungerede som en kontrol. På grund af dette studie udsætter jeg altid mine venner for en rødbedesmoothie dagen før og lige op til et sportsevent. Hvem vil ikke præstere 5 procent bedre?

Okay, rødbede forbedre sportpræstationer, men hvad med folk, der har en lidelse som for eksempel vindueskiggersyndrom (åreforkalkning i benene) eller kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL)? Kan det gøre en forskel for disse mennesker?

JA! Folk med åreforkalkning i benene kan typisk ikke gå særlig langt før, at de oplever smerter fra deres ben. Når vi går, bruger vi vores muskler, hvilket øger deres behov for ilt via blodtilførsel. Hvis ens ben er forkalket får musklerne ikke det nødvendige ilt, hvilket forårsager smerter. Smerterne får folk med åreforkalkning i benene til at stoppe op, deraf navnet, vindueskiggersyndrom. Forskere har testet, om 500 ml. rødbedejuice kunne få folk med vindueskiggersyndrom til at gå længere. Ganske rigtig. Forsøgspersonerne var i stand til at gå 18 procent længere på rødbedejuice før smerterne opstod. Selv for folk med KOL kan rødbedejuice have en effekt på deres udholdenhed og samtidig sænke deres blodtryk.

Nu ved forskerne, hvorfor rødbede og bladgrønne grøntsager effektivt kan sænke ens blodtryk og forbedre kredsløbet. Det er på grund af det høje indhold af naturlig nitrat. En undersøgelse af den amerikanske Hjerteforening fra 2015 testede effekten af 250 ml. rødbedejuice med eller uden nitrat (placebo) på forsøgspersoner med forhøjet blodtryk. Studiet var indrettet således, at hverken forskerne eller forsøgspersonerne vidste, om de fik rødbedejuice med eller uden nitrat. Forsøget varede 8 uger og der blev målt daglige blodtryk. Efter uger 2 begyndte de at drikke rødbedejuice og stoppede efter uge 6. Nedenfor kan du se effekten af rødbedejuice med nitrat.

Foto: Den Plantebaserede Sygeplejerske.

Herved beviste forskerne, at det er indholdet af nitrat i rødbede, der giver den blodtrykssænkende effekt. Nærmest fra første dag. Efter 6. uge steg blodtrykket en lille smule igen. Hvad mon der ville være sket, hvis de havde fortsat med at drikke rødbedejuice?

Hvordan kan det være, at nitrat sænker blodtrykket?

Det viser sig, at bakterier i munden omdanner nitrat til nitrit. Når nitrit optages i blodbanen bruger vores blodkar dette til at lave nitrogenoxid. Dette får blodkarrene til at udvide sig og sikre blodforsyning til alle afkroge af kroppen. Det er fuldstændig ligesom nitroglycerin, som man giver til folk, der er ved at få et hjertestop. Det udvider blodkarrene i hjertet, så blodet kan komme forbi blodproppen og give hjertet den nødvendige blodforsyning. Rødbede og bladgrønne grøntsager er naturens nitroglycerin og sammen med vores bakterier i munden kan vi opleve et effektivt blodtryksfald og et sundere kredsløb. Spis dem hver dag. Den værste bivirkning er lidt bladgrønt, der kan sætte sig fast imellem tænderne.

Foto: Den Plantebaserede Sygeplejerske.

Share.

About Author

Stig Ladefoged er uddannet sygeplejerske og certificeret i plantebaseret kost. Han driver til daglig virksomheden Den Plantebaserede Sygeplejerske, hvor han hjælper folk med at leve af en plantebaseret kost. Stig holder også foredrag og skriver jævnligt for Veganerforlivet.dk. Følg Stig på instagram nu på @plantebaseret_sygepleje.

Leave A Reply