Jeres historier: Thit Rytter: “Selv en rutineret kødspiser kan vendes og blive veganer”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Her på Veganerforlivet.dk bringer vi jævnligt historier om jer skønne brugere, hvor vi stiller skarpt på jeres historie og lidt mere om hvorfor i er blevet veganere og så videre. I denne omgang har vi taget en snak med Thit Rytter. Læs interviewet med hende herunder.

Fortæl lidt om dig selv først?
Mit navn er Thit Rytter og jeg er en 19 årig pige, som går i 3.g og bliver student til sommer.

Hvorfor er du blevet veganer?
Jeg startede først ud med at blive veganer for miljøet, da jeg synes, at måden klimaet ændrer sig på, er forfærdeligt og uhyggeligt. Da jeg så kom ind i veganerkredsene begyndte jeg at lære mere og sætte mig mere ind i det at være veganer, og begyndte hermed også at være veganer for dyrene og sundheden.

Hvor lang tid har du været veganer?
Jeg har været veganer i snart 3 år.

Hvad synes du om at være veganer?
For det meste elsker jeg at være veganer. Det er utrolig belønnende at vide, at jeg gør noget godt for klimaet og dyrene – og ikke mindst mig selv. Men til tider kan det være svært. Mange mener, at de skal kommentere på mit valg og nedgøre det. Det er selvfølgelig blevet bedre det seneste år, hvor jeg virkelig synes at man kan se en forskel, men jeg bliver stadig dømt og kaldt svag eller mærkelig. Det kan også være svært når man er ude at spise, for der hvor jeg bor, er der ikke særlig mange muligheder for vegansk mad når man spiser ude.

Hvad er det bedste ved at være veganer?
Det bedste ved at være veganer er, at jeg gør en indsats og gør gode ting for verden.

Og hvad er så det dårligste ved at være veganer?
Det dårligste ved at være veganer, er de personer som ikke forstår, eller ikke vil forstå mit valg. Det kan være svært at stå op i en verden hvor alle andre ligger ned.

Hvordan blev du veganer?
Der kom nogle youtubevideoer op på min yt-forside som handlede om veganisme og jeg startede dermed at se en masse youtube-videoer om det. Det tændte noget inde i mig og fangede virkelig min interesse. Efter lidt tid, blev jeg faktisk vegetar. Det var jeg i ca. et halvt år, hvorefter jeg så valgte at skære alle mælkeprodukter ud. Sådan fortsatte jeg i omkring et års tid, og så fjernede jeg æg og honning. Og sådan har det været nu i 2,5-3 år.

Helt seriøst – havde du nogensinde forestillet dig at blive veganer?
Ærligt talt, så NEJ. Før jeg blev veganer så elskede jeg en rød bøf med bearnaise. Jeg spiste kød hver eneste dag og var faktisk selv typen, der fortalte andre vegetarer/veganere, at jeg aldrig selv kunne gøre det. Det er ikke noget jeg er pinlig over, for det beviser bare, at selv en rutineret kødspiser kan vendes og blive veganer.

Hvordan har din omgangskreds taget det, at du er blevet veganer?
Alle har taget det nogenlunde, men det er kun få som rent faktisk støtter mig op i det. Jeg kommer fra en familie hvor farfaren var slagter, morfar var bager og min farmors nye mand har været griseavler, så kød og animalske biprodukter har altid været en del af familien. I min nære familie (mor, far og søskende) har vi dog altid spist grøntsager og ok sundt. Men da jeg fortalte om, at jeg ville være – dengang vegetar – så blev der sagt “pfft det gør du bare”.  Det var ikke megen tillid der var til, at jeg kunne holde det. Der kommer ofte kommentarer lignende dette: “kunne du ikke bare spise normalt når vi er ude” eller hvis jeg har været forkølet så er det noget lignende “du er syg fordi du er veganer”. Det er til at blive træt af, men ellers synes jeg dem omkring mig er rigtig søde og selvfølgelig tilbyder de at lave mad til mig osv.

Tager din omgangskreds hensyn til du kun spiser plantebaseret når du besøger dem?
For det meste, ja. Og jeg sørger altid for at spørge, om jeg selv skal medbringe noget mad, så for det meste er det ikke et problem.

Hvad med når du er på farten, hvordan får du det til at hænge sammen med mad?
Ofte har jeg en madpakke med, når jeg skal i skole osv. Er så heldig at kantinen på min skole tilbyder en salatbar som man selv kan sørge for er vegansk.

Kender du flere der er veganere eller på vej til at blive det?
Har en veninde der er vegetar, men det er så også det. Så nej.

Hvad gør du for at udbrede den veganske sag?
Jeg havde engang en aktivistisk Instagram-profil, men fik ingen støtte fra min omgangskreds, så jeg blev usikker og endte med at slette den. Til hverdag liker jeg opslag på Facebook og ved dermed, at de popper op på mine venners feed. Dette må da plante en lille tanke hos de der ser det.

Hvad laver du til daglig?
Til daglig går jeg i skole og arbejder i min fritid på et dyrehospital.

Hvad er din livret?
Den synes jeg er svær, da jeg har så mange. Men skulle jeg vælge, så tror jeg, at jeg ville vælge sushi. Noget af det bedste jeg ved, er simpelthen noget lækkert vegansk sushi med tangsalat.

Hvorfor skal andre blive veganere?
For verden, dyrene, menneskene og fremtiden.

Har du nogen du ser op til inden for den veganske verden? Hvem inspirerer dig mest?
Jeg ser meget op til forskellige instagrammere og youtubere. Men der er mange så har ikke specifikke navne.

Tak fordi du var med. Hvad synes du om at blive interviewet af Veganer for livet?
Det var da meget hyggeligt/sjovt.

Hvis man vil lære mere om dig eller følge dig, hvor kan man så gøre det? Tænker sociale medier og så videre
Insta: thit_gulborg

Skal vi også fortælle din historie? Det vil vi hellere end gerne. Kontakt os nu på e-mail kontakt@veganerforlivet.dk eller ring til os på 29 37 00 60 og hør mere. Du kan også læse mere om det her.

Share.

About Author

Rune Stentoft Arlbjørn (22) er grundlægger af Veganerforlivet.dk. Rune er selv veganer og interesserer sig meget for denne sag, hvorfor han startede siden. Interessen for veganisme begyndte allerede i efteråret 2017, da hans fodboldrådgiver anbefalde ham at spise mere plantebaseret, fordi man præsterer bedre på en plantebaseret kost. En måned efter ca. så han Forks Over Knives på Netflix og besluttede sig for at blive veganer. Han elsker at skrive budskaber om veganisme via Veganerforlivet.dk. Gennem de seneste år har Rune samlet stor faglig viden om det at være veganer og om det at leve plantebaseret. Han forsker og studerer veganisme til dagligt ligesom han ofte rådfører sig med flere eksperter inden for området. Du kan følge Rune på Instagram på @runestentoftarlbjoern.

Leave A Reply