Hvorfor blive veganer?

Der er rigtig mange strålende og gode grunde til at blive veganer og leve en vegansk livsstil. I hovedtræk kan man sige, at de fleste bliver veganere på grund af klimaet, helbredet eller for dyrene. For de fleste, der bliver veganere, har de et fælles ønske om at gøre verden til et bedre sted, og vælger derfor den veganske livsstil.

I de seneste år har flere og flere især taget beslutningen om at blive veganer efter at have set flere af de dokumentarer, der er på for eksempel Netflix, om hvorfor det er rigtig godt at blive veganer. Det kunne for eksempel være ‘Forks over Knives’, ‘Cowspiracy’ eller ‘What the Health’. Der ses også en stigende tendes blandt mange atleter og sportsudøvere, at de vælger den veganske vej, fordi en plantebaseret kost bidrager til, at de præsterer bedre.

Overblik

  • For dyrene
  • For dit helbred
  • For miljøet
  • For befolkningen
  • For sportslige grunde

Læs herunder flere grunde til hvorfor mange og flere vælger at gå den veganske vej:

For dyrene

Forebyggelse af udnyttelse af dyr er ikke den eneste grund til at blive veganer, men for mange forbliver det en nøgleårsag i deres beslutning om at blive veganer og forblive veganer. At have følelsesmæssige forbindelser med dyr er måske noget af den grund, mens mange mener, at alle sensitive kreaturer har ret til et liv og frihed. Ser man bort fra det er det at undgå animalske produkter en af de bedste måder at stå op i kampen mod grusomhed og udnyttelse mod dyr over alt. En mere detaljeret oversigt om hvorfor det at blive veganer viser sand medfølelse for dyr kan findes her. Hold øje med denne side, da vi arbejder på at opdatere den yderligere.

For dit helbred

Velplanlagte veganske madplaner følger sunde retningslinjer og indeholder alle de næringsstoffer, som vores kroppe har brug for. Både British Dietetic Association og American Academy of Nutrition and Dietetics anerkender, at de er velegnet til enhver alder og livsstil. Nogle undersøgelser har sammenkædet veganske kostvaner med lavere blodtryk og kolesterol og lavere rater af hjertesygdomme, type 2 diabetes og visse former for kræft.

At blive veganer er en god mulighed for at lære mere om ernæring og madlavning og om hvordan du forbedre din kost. At få dine næringsstoffer fra vegetabilske fødevarer giver mere plads i din kost til sundhedsfremmende muligheder som fuldkorn, frugt, nødder, frø og grøntsager, som er fyldt med gavnlige fibre, vitaminer og mineraler. Hold øje med denne side, da vi arbejder på at opdatere den yderligere.

For miljøet

Fra genbrug af vores husholdningsaffald til cykling på arbejde, er vi alle klar over måder at leve et grønnere liv på. En af de mest effektive ting, som man som privatperson kan gøre for at sænke sit CO2-aftryk, er at undgå alle animalske produkter. Dette går langt ud over problemet med ko-prutter! Hold øje med denne side, da vi arbejder på at opdatere den yderligere.

For befolkningen

Ligesom at veganismen er den mest bæredygtige løsning, når det kommer til at tage os af vores planet, er en plantebaseret livsstil også en mere bæredygtig måde til at sikre føde til den menneskelige familie. En plantebaseret kost kræver kun en tredjedel af det areal, der er nødvendigt for at støtte en kød- og mejeridrevet kost. Med en stigende global fødevare- og vandusikkerhed på grund af et utal af miljømæssige og socioøkonomiske problemer har der aldrig været en bedre tid til at føre en mere bæredygtig levevis. At undgå animalske produkter er ikke kun en af de simpleste måder en person kan reducere belastningen på mad samt andre ressourcer. Det er den simpleste måde at tage imod ineffektive fødevaresystemer, som uforholdsmæssigt påvirker de fattigste mennesker over hele verden. Læs mere her om, hvordan veganske kostvaner kan hjælpe befolkningen. Hold øje med denne side, da vi arbejder på at opdatere den yderligere.