Veganere lever længst

Flere store og valide undersøgelser viser et tydeligt billede af, at veganere lever længst – især dem som lever primært af rene og hele plantebaserede fødevarer. Det viser videnskaben (1).

Overblik

  • Veganere lever længst
  • Syvendedagsadventisterne
  • Blue Zones
  • Kilder

Veganere lever længst

Hvordan har man fundet ud af det tænker du nok nu?

Det er meget simpelt. Forskerne har kigget på de befolkningsgrupper der regnes for at være de sundeste i hele verden. De sundeste befolkningsgrupper i verden indgår under den samlede betegnelse ‘Blue Zones’. Folk fra disse zoner lever fem forskellige steder i verden, som alle har mange af de samme kendetegn – herunder en plantebaseret kost.

Man kender befolkningsgrupperne i Blue Zones ud fra deres livsstil, som generelt er sundere end den almene befolkning verden over, fordi de blandt andet spiser en kost der består af rene og hele planter.

En af befolkningsgrupperne i de fem Blue Zones er syvendedagsadventisterne fra Californien. Her lever mændende og kvinderne længere end ikke-adventister fra samme stat. Adventistmændende lever i gennemsnit 7,3 år længere end de mænd der ikke er adventister i samme stat. For de kvindelige adventisters vedkommende lever de i gennemsnit 4,4 år længere end kvinder, som ikke er adventister fra samme stat.

Kigger man nærmere på de adventister, som ikke spiser kød, er der endnu flere gennemsnitlige leveår at hente i forhold til de adventister som spiser kød. For mænds vedkommende lever de vegetariske adventister i gennemsnit 9,5 år længere end de mandlige adventister, som spiser kød. Det samme er gældende for kvinder. Her er det bare 6,1 år længere gennemsnitlig levetid for de vegetariske adventister i forhold til de kødspisende adventister. Det er altså nærmest 10 år længere levetid for mændende (2)!

Som nævnt lever adventisterne og resten af befolkningsgrupperne i de andre Blue Zones mere sundere end den generelle befolkning verden over. Men lever vegetarer uden for de områder også længere end ikke-vegetarer? Ja – det gør de, er det korte svar.

Større undersøgelser viser, at vegetarer uden for de fem Blue Zones-områder lever væsentligt længere end ikke-vegetarer fra samme område. Resultaterne viser, at der er 3,6 års længere levetid at hente for dem der har været vegetarer i over 17 år sammenlignet med dem, som kun har været vegetarer i kortere tid (1).

Kigger man igen på syvensdagadventisterne, ses det tydeligt, at de af dem der lever vegetarisk har større sundhedsfordele end dem der spiser mad fra dyr. Kigger man så på de veganske adventister er sundhedsfordelene endnu større, hvorfor det må forventes, at veganerne vil være dem der lever længst, hvilket en stor undersøgelse bekræfter (3).

En omfattende og stor analyse fra 2016 viste nemlig, at man kan redde flest liv verden over på årsbasis, hvis alle skifter til en vegansk kost.

Analysen har regnet på, hvor mange liv der vil kunne reddes om året, hvis alle levede vegansk. Hvis man bare fulgte anbefalingerne om at spise mere frugt om grønt og mindre rødt kød, ville 5,5 mio. liv verden over hvert år kunne reddes i forhold til det kostmønter som forventes fulgt i fremtiden, hvis intet ændres.

Analysen kiggede også på, hvor mange liv der ville kunne reddes, hvis alle levede vegetarisk. Her steg tallet til antal reddede liv om året til 7,3 mio.

Som nævnt gik undersøgelsen ud på, at finde ud af, hvor mange liv om året der vil kunne reddes på verdensplan, hvis alle levede vegansk, og er her er resultatet endnu mere sigende end hvis alle levede vegetarisk. Hvis alle levede vegansk ville man ifølge undersøgelsen kunne redde 8,3 mio. liv om året over hele verden (4).

Dertil lever veganere længere fordi de slet ikke spiser mad fra dyr, som indeholder mange sundhedsskadelige og sygdomsfremmende stoffer. Det skal dog siges, at det hovedsageligt gælder for veganere der lever primært af hele og rene plantebaserede fødevarer. Veganere kan nemlig godt være usunde, hvis de spiser meget forarbejdet plantebaseret mad. Det bedste man kan gøre for sig selv er at leve primært af hele og rene plantebaserede fødevarer (1).

Syvendedagsadventisterne

Syvendedagsadventisterne fra Californien er nok den sundeste befolkningsgruppe i den vestlige verden og det er også dem med den længste levealder. De praktiserer et sundt liv med fokus på aktivitet og hvor alkohol og rygning er noget de fleste undgår på grund af deres tro, der opfordrer til at værne om kroppen og helbredet. Adventisternes livsstil ligner meget hinandens, men når det kommer til indtag af animalske produkter, så er der forskelle. En stor del af adventisterne er vegetarer og veganere, men nogle spiser altså også animalske produkter. Da mange har den samme livsstil på grund af trosretningen er de derfor godt egnede til forskning til at vurdere hvordan kosten påvirker helbredet, fordi der nærmest ikke er andre faktorer der kan gå ind og forvrænge billedet.

Blue zones

Blue zones eller blå zoner på dansk refererer til fem bestemte områder på jorden, som har en meget høj koncentration af ældre på 100 år eller mere. Dem der lever her, lever længst, og er blandt de sundeste befolkningsgrupper i verden. De fem steder er Okinawa i Japan, Sardinien i Italien, Nicoya i Costa Rica, Ikaria i Grækenland og blandt syvendedagsadventisterne i Loma Linda i Californien. Blue zones blev opdaget af Gianni Pes og Michel Poulain. Fælles for dem der lever i Blue Zones er ikke kun, at de lever længere end 100 år, men at de trives, har det rigtig godt og fuldfylder deres liv. De bevæger sig normalt, omgiver sig med de rette mennesker, ser rigtig godt ud og spiser klogt.

Kilder

  1. Den plantebaserede kost af klinisk diætist Maria Felding og læge Tobias Schmidt Hansen, 1. udgave, 5. oplag, udgivet i 2016 af Muusmann Forlag.
  2. Fraser, GE & Shavik, DJ. Ten Years of Life: Is It a Matter of Choice? Arch Intrn Med 2001 Jul);161(13):1645—52
  3. Le, LT & Sabaté, J. Review Beyond Meatless, the Health Effects of Vegan Diets: Findings from the Adventist Cohorts. Nutrients 2014 Jun;6(6):2131-2147
  4. Springmann, M et al. Analasys and valutation of the health and climate change cobenefits of dietary change. PNAS April 12, 2016 vol. 113 no. 15